sâmbătă, 2 august 2014

Tiramisu (By Corina)

INGREDIENTE: 
1  pachet piscouturi
500 gr mascarpone
6 oua
375 gr zahar (125 + 150)
Cafea tare
Vin Marsala (sau Lacrima lui Ovidiu)
Gelatina (10 gr)
Cacao pentru decor
 
 
 
 
MOD DE PREPARARE:
Albusurile se separa de galbenusuri.
Galbenusurile se amesteca cu 125 gr de zahar si se pun la bain marie, amestecand permanenent, pana cand compozitia se ingroasa, aproximativ 10 min. Se iau de pe foc, se lasa sa se racoreasca putin si se incorporeaza vinul.
 
Intr-un vas de jena sau metalic se amesteca albusurile cu 250 gr zahar. Se pun la bain marie si se amesteca incontinuu pana cand compozitia se incalzeste si zaharul se topeste (pana la aprox 60 grade C). Atentie: apa de la bain marie nu trebuie sa atinga fundul vasului cu albusuri!
 
Compozitia se rastoarna in bolul mixerului si se mixeaza la viteaza mare pana devine o bezea tare si lucuiasa. La un mixer puternic dureaza aprox 8-10 min. La un mixer normal de mana dureaza aprox. 15 min.
 
Gelatina se hidrateaza 2 min cu putin apoi apoi se incalzeste la microunde max 10 sec. Gelatina trebuie sa fie calduta, nu fierbinte.
Mascarpone se mixeaza pana se uniformizeaza, apoi se adauga crema de galbenus racita si se mixeaza in continuare. Se adauga gelatina topita si se incorporeaza.
 
La final se adauga bezeaua. Mai intai se pune o lingura de bezea si se amogenizeaza in compozitia de galbenus si mascarpone, apoi inca o lingura, apoi se toarna aceasta mixtura peste bezeaua ramasa si se omogenizeaza cu o spatula.
 
Cafeaua tare se amesteca cu zahar si vin si se lasa sa se racoreasca. Fiecare piscot se trece rapid prin cafea si apoi se aseaza in tava. Nu se lasa la inmuiat in cafea!
 
Se aseaza un rand de piscoturi inmuiate in cafea, apoi jumatate din crema, inca un rand de piscoturi inmuiate in cafea si cealalta jumatate de crema. Se da la frigider minim 4 ore sau pana se intareste crema.
 
Se pudreaza cu cacao inainte de servire.
 
Note:
Gelatina nu este obligatorie. Crema este destul de moale cand este gata, dar se mai intareste in frigider. Daca se face un tiramisu deja portionat, gen tiramisu la pahar, se poate lasa crema fara gelatina. Daca insa se doreste o prajitura care sa poata fi taiata bucati, fara sa se scurga in farfurie, este necesar un plic de gelatina.
Reteta originala presupune vin Marsala. Acesta poate fi insa inlocuit cu succes de un vin foarte dulce, gen Lacrima lui Ovidiu. De asemenea se poate inlocui si cu Amaretto sau alt lichior.
Crema facuta cu bezea este reteta originala. Varianta “rapida” presupune inlocuirea bezelei elvetiene cu frisca batuta (din smantana sau vegetala).
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu