INGREDIENTE:
1 pachet piscouturi
500 gr
mascarpone
6 oua
375 gr
zahar (125 + 150)
Cafea
tare
Vin
Marsala (sau Lacrima lui Ovidiu)
Gelatina
(10 gr)
Cacao
pentru decor
MOD DE
PREPARARE:
Albusurile
se separa de galbenusuri.
Galbenusurile
se amesteca cu 125 gr de zahar si se pun la bain marie, amestecand permanenent,
pana cand compozitia se ingroasa, aproximativ 10 min. Se iau de pe foc, se lasa
sa se racoreasca putin si se incorporeaza vinul.
Intr-un vas de jena sau metalic se amesteca
albusurile cu 250 gr zahar. Se pun la bain marie si se amesteca incontinuu pana
cand compozitia se incalzeste si zaharul se topeste (pana la aprox 60 grade C).
Atentie: apa de la bain marie nu trebuie sa atinga fundul vasului cu albusuri!
Compozitia se rastoarna in bolul mixerului
si se mixeaza la viteaza mare pana devine o bezea tare si lucuiasa. La un mixer
puternic dureaza aprox 8-10 min. La un mixer normal de mana dureaza aprox. 15
min.
Gelatina se hidrateaza 2 min cu putin apoi
apoi se incalzeste la microunde max 10 sec. Gelatina trebuie sa fie calduta, nu
fierbinte.
Mascarpone
se mixeaza pana se uniformizeaza, apoi se adauga crema de galbenus racita si se
mixeaza in continuare. Se adauga gelatina topita si se incorporeaza.
La final
se adauga bezeaua. Mai intai se pune o lingura de bezea si se amogenizeaza in
compozitia de galbenus si mascarpone, apoi inca o lingura, apoi se toarna
aceasta mixtura peste bezeaua ramasa si se omogenizeaza cu o spatula.
Cafeaua
tare se amesteca cu zahar si vin si se lasa sa se racoreasca. Fiecare piscot se
trece rapid prin cafea si apoi se aseaza in tava. Nu se lasa la inmuiat in
cafea!
Se aseaza
un rand de piscoturi inmuiate in cafea, apoi jumatate din crema, inca un rand
de piscoturi inmuiate in cafea si cealalta jumatate de crema. Se da la frigider
minim 4 ore sau pana se intareste crema.
Se
pudreaza cu cacao inainte de servire.
Note:
Gelatina
nu este obligatorie. Crema este destul de moale cand este gata, dar se mai
intareste in frigider. Daca se face un tiramisu deja portionat, gen tiramisu la
pahar, se poate lasa crema fara gelatina. Daca insa se doreste o prajitura care
sa poata fi taiata bucati, fara sa se scurga in farfurie, este necesar un plic
de gelatina.
Reteta
originala presupune vin Marsala. Acesta poate fi insa inlocuit cu succes de un
vin foarte dulce, gen Lacrima lui Ovidiu. De asemenea se poate inlocui si cu
Amaretto sau alt lichior.
Crema
facuta cu bezea este reteta originala. Varianta “rapida” presupune inlocuirea
bezelei elvetiene cu frisca batuta (din smantana sau vegetala).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu