luni, 21 octombrie 2024

Mâncare de dovlecei cu orez


Mâncare de dovlecei cu orez, ardei gras si rosii

Pregătire: 10 min; Gătire: 30 min; Timp total: 40 min

Ingrediente

      ·        850 g dovlecei (2 dovlecei mijlocii)

·        1 ceapă

·        ½ ardei gras

·        80 g orez (alb, cu bob rotund)

·        30 ml ulei

·        500 g roșii proaspete (sau 220 ml suc concentrat de roșii, cu pulpa)

·        sare și piper după gust

·        1 frunză de dafin

·        mărar sau pătrunjel proaspăt

 

Instrucțiuni de preparare

 

  • Curățați dovleceii de coajă doar dacă aceasta nu este sănătoasă și prezintă pete sau urme de lovire.

Tăiați dovleceii cuburi mai mari.

  • Dacă folosiți roșii proaspete, de vară, e suficient să le tăiați cuburi. Dease,emea, tăiați mărunt ceapa uscată și ardeiul gras. 
  • Într-o tigaie sau cratiță încăpătoare, puneți uleiul să se încingă și căliți la început ceapa și ardeiul gras până când se înmoaie puțin și ceapa devine ușor translucidă.

 

  • Puneți în tigaie orezul clătit în 2-3 ape și amestecați de câteva ori să ca nu se lipească.

 

  • Adăugați puțin câte puțină apă și amestecați. În total apa ar trebui să adăugăti aprox. 220-240 ml apă, dar asta depinde și de tipul de orez folosit.

 

  • Adăugați dovleceii tăiați cuburi, completați cu apă. Cantitatea de apă trebuie să fie cam de trei ori cantitatea de orez.

 

  • Condimentați cu sare, piper, și frunze de dafin după gust, completați cu puțină apă, dacă mai este nevoie și amestecați.

 

  • Lăsați mâncarea să fiarbă pe foc mediu spre mic, acoperită cu capac pentru aprox. 15 minute. Amestecați din când în când. 
  • Când orezul este aproape fiert, iar dovleceii s-au înmuiat, puneți roșiile tăiate cuburi (sau sucul de roșii cu pulpă), amestecați și lăsați mâncarea încă 10 minute la foc mic, cu capac.

 

  • Serviți mâncarea de dovlecei cu orez caldă sau rece, presărată cu pătrunjel sau mărar proaspăt.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu